Info

The Archives Podcast

Hyllor efter hyllor med dokument och böcker. Den där speciella söta doften av gammalt papper. Damm och svagt upplysta rum och korridorer. Det är hur jag föreställer mig arkiv. Arkiv är lite mystiska för de kan kännas svårartat tråkiga men samtidigt fängslande. Men låt oss lägga det tråkiga åt sidan och börja utforska i stället för att ta reda på mer vad som sparas i våra arkiv och vad det säger om oss. Vissa saker är så viktiga att bevara och ordna att vi har skapat arkiv, museer och bibliotek för att se till att de finns till för oss alla. De utgör vårt kollektiva minne och minnet är viktigt att vårda. Det här är podcasten för nyfikna och kunskapsintresserade personer med sinne för humor.
RSS Feed
The Archives Podcast
2017
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


All Episodes
Archives
Now displaying: Page 1
Nov 2, 2016

Hoppas att du gillar kartor för det blir det mycket av i det här avsnittet. Den erfarna lantmätaren Olov Unger berättar hur det gick till när Sverige blev kartlagd. Orsaken var inte att göra det lättare för folk att hitta till nya platser. Nej, de behövdes som underlag för att kunna ta ut skatt av dem som ägde mark.
Oavsett orsaken till varför de skapas är kartor intressanta för de ger oss möjlighet att resa till platser, både i verkligheten och i fantasin.

Vill man fördjupa sig i kartor över Sverige är Lantmäteriets arkiv en guldgruva. Denna myndighet har ända sedan 1624 haft till uppgift att skapa kartor över Sverige och hålla ordning och reda på vem som äger fastigheter. 

Jag åkte upp till Gävle där Lantmäteriet har sitt huvudkontor och träffade Olov Unger som berättade om hur arbetet gick till med att göra kartorna.

 

Jag har botaniserat runt i Lantmäteriets digitala arkiv och plockat ut fyra kartor som jag tyckte var fina och sparat dem i ett dokument. En av dem är en äldre karta över Gävle, eftersom Olov Unger nämner den som en av sina favoriter. Om du passar på att prenumerera på podcastens nyhetsbrev får du dokumentet med kartorna som en liten present!

Du prenumererar här: www.archivespodcast.com

Musik:

What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond

departures by airtone (c) 2015 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial  (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/airtone/50496 Ft: speck

 

 

0 Comments